Bijdrage voor een kerstbundel

dd920181-26e3-4349-b44f-a7fc0d1ab45eEnkele maanden geleden benaderde Olga van Tinteling Romance mij of ik zin had om een verhaal te schrijven voor de kerstbundel, die in november uitkomt. Daar hoefde ik niet lang over na te denken, want daar had ik wel oren naar. Begin deze maand klom ik in de pen… eh… in het toetsenbord en zette mezelf aan de taak om een kerstverhaal te schrijven. Alleen… soms is het best lastig om inspiratie te verzinnen voor een thema waarover al zoveel verhalen zijn geschreven…


Idee

33fa15fc-2d3f-40d2-8d12-2a04e350e8a6

Hoewel ik in eerste instantie aan een letterlijk kerstverhaal zat te denken, besloot ik al snel om dat idee te laten varen. Ik wilde wel iets rondom kerst schrijven, maar niet per sé óver kerst en alle rompslomp die daarbij om de hoek komt kijken. Toen kroop er een herinnering naar boven; een herinnering aan een wintersportvakantie naar Oostenrijk tijdens oud en nieuw!


Flow

img_9915

Meteen daarna kwam ik in een lekkere schrijfflow terecht. Ik maakte een geraamte voor het verhaal, verzon de personages om het verhaal mee aan te kleden en begon te schrijven. Toch merkte ik na een flink aantal hoofdstukken dat er iets niet helemaal lekker liep. Er klopte iets niet en ik kon er niet helemaal de vinger opleggen wat er dan wel niet klopte.


Proeflezer

a63c2a3c-b878-496b-83ab-5155812937a3

Ik besloot om een proeflezer in te schakelen; iemand die het verhaal tot dat punt voor me wilde lezen om te kijken of het verhaal tot zover klopte. Hiervoor vroeg ik Ivette Amesz, van het blog Ivette met een I. Zij dook er enthousiast bovenop en wist me op enkele puntjes te wijzen die inderdaad wat hikten. Uiteindelijk maakte ik met haar aanwijzingen een paar kleine aanpassingen, waardoor het verhaal ineens veel vloeiender aanvoelde.


Van proeflezer naar meelezer

img_0014

Inmiddels was Ivette wel mooi razend benieuwd geworden hoe het verhaal af zou lopen. Daarmee transformeerde ze van een proeflezer naar een meelezer, die ik telkens als ik het af had een nieuw hoofdstuk stuurde. Dat werkte ontzettend motiverend; de hoofdstukken vlogen haar in rap tempo om de oren en in een week tijd schreef ik het resterende deel van het verhaal af.


Schrijfkat

1d737a9d-7710-4283-879e-8d898d9f7901

Overigens was Ivette niet de enige die me gezelschap hield bij het schrijfproces. Sinds een paar maandjes hebben mijn vriend en ik twee zwarte kittens geadopteerd, Luna en Nova, en ze komen graag bij me zitten als ik aan het schrijven ben. Het liefst voor het beeldscherm en tussen mij en het toetsenbord in natuurlijk, zodat ik niets meer kan zien of kan intypen. Vooral Nova komt graag naast (of voor of op) me zitten. Ik vraag me stiekem af of ze soms verwacht dat ik haar ook op het omslag als co-auteur zal vermelden…


c87804ae-b954-4154-9ef1-56fd68dca1ed

Inmiddels ligt het verhaal bij proeflezer twee (bedankt, Jeroen!) en als hij er doorheen is, gaat het naar Olga, om toe te voegen aan de andere verhalen voor de bundel! Nog een dikke maand, lieve lezers, dan kunnen jullie kennis maken met Gigi, Selia, Jesse en Raf uit Stampij op een snowboard!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s